Aanhangerverlichting defect?

Wil je net wegrijden met je aanhanger en dan zie je dat de verlichting niet goed werkt. Erg vervelend, maar in deze blog geef ik je enkele nuttige tips, zodat je weer snel veilig en goed zichtbaar de weg op kunt met je aanhanger.


Zorg allereerst altijd dat je een paar reservelampjes en extra zekeringen bij je hebt. Maar een nieuw lampje of een nieuwe zekering verhelpt niet altijd het probleem. Ook het oxideren van de contactpuntjes is een veel voorkomende storing. Als de contacten niet meer glimmen en groen uitslaan, maak ze dan eerst schoon met een contactreiniger. Verder kun je oxidatie voorkomen door 1 of 2 keer per jaar de stekker en stekkerdoos in te spuiten met een zuurvrije vaseline spray of siliconenspray. Doe de stekker een paar keer in en uit de stekkerdoos om de beschermende spray goed te verdelen. Zorg er ook voor dat de stekker netjes in zijn houder zit en niet in vuil of water op de grond ligt. Vaak worden problemen in de bedrading opgelost met kroonsteentjes, maar dat zorgt meestal later voor storingen. Gebruik daarom speciale hulsjes of krimpkousjes en een kabeltang om bedrading te repareren of aan te sluiten.

Werkwijze als aanhangerverlichting niet goed werkt

Als je aanhangerverlichting niet meer of slechts gedeeltelijk werkt, controleer dan allereerst of het slechts om 1 lamp gaat of dat er meerdere lampen niet werken. Als er 1 lampje niet brandt, begin je te zoeken bij die lamp. Als er meerdere lampen niet werken, zit het defect wellicht in de stekker. Om de storing op te lossen, is een 12V spanningzoeker met krokodillenbekje of een multimeter wel noodzakelijk.

Wanneer 1 lamp niet werkt:

  1. Begin met het vervangen van de lamp. Is de draad van de oude lamp nog intact? Gaat het lampje bij het verwijderen branden, maak dan de contacten schoon. Geen reservelamp? Neem desnoods een van de andere lampjes.
  2. Controleer of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals.
  3. Controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten is en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact voorzichtig iets naar buiten.
  4. Controleer of er spanning staat op de aansluiting van de lamp en controleer of de massa (min of -) niet onderbroken is. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Wanneer meerdere lampen niet werken:

  1. Controleer of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer          nogmaals.
  2. Controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten is en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact voorzichtig iets naar buiten.
  3. Controleer de kabels die van de dissel naar achteren lopen op beschadigingen of breuk. Let vooral op eventuele oude reparaties met kroonsteentjes e.d. Kijk ook of de mantel (buitenkant) van de kabel niet is geknikt of geklemd heeft gezeten.
  4. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Succes met het repareren van uw aanhangerverlichting. Lukt het niet, neem dan contact op met je dealer of garagebedrijf. Ik wens je veel veilige en goed zichtbare kilometers met aanhangwagen, caravan of boottrailer.