Houd eens op met dat irritante getik!

Op stations hoor je ze vaak, of in grote goed klinkende openbare ruimtes met een lekkere galm. Soms in een winkelstraat, maar dan klinkt het vaak net wat minder goed.
Mensen die iets kunnen wat een ander niet kan, vind ik vaak interessant. Want ik denk dat het niet zozeer het kúnnen is, maar meer het dúrven. Of het dóen.

Straatartiesten in Rome

Zo zag ik in Rome allerlei straatartiesten met een spuitbus en een stukje karton, de mooiste schilderijen maken. Nou is dat natuurlijk geen schilderij, want er wordt niet geschilderd. Maar je kent het wel, van die prachtige zonsondergangen, die ze maken met het dopje van de spuitbus als mal voor de zon. Eerst een laagje fel geel, dan oranje en dan kliederen ze alles eronder met allerlei donkere kleuren.
Krassen wat met een mesje, stokje en friemelen nog wat met een tandenborstel over een zeefje en spetteren zo allerlei figuren op hun kunstwerk.
Ik kan daar zeer geboeid naar kijken. Vooral omdat men iets maakt, wat tastbaar is. Met zeer beperkte middelen vaak.

Drummer met omgedraaide emmers

Zo ook die drummer die met een paar omgedraaide emmers, twee stokjes en z'n handen en voeten de mooiste solo's weggeeft. Al tikkend op de vloer, op de rand van de emmer, op de bodems van de emmers. Met een voet een emmer een beetje liften voor een ander geluid en maar door gaan.
Mensen stoppen dan vanzelf om te kijken, pakken de telefoon erbij en trekken doorgaans ook de knip.

Ondertussen rammelt de drummer gewoon door en gaat steeds meer op in z'n drumpartij. De stokjes handig ronddraaiend in z'n  handen, maakt hij er ook nog eens een show van. Wanneer hij stopt, gooien mensen wat kleingeld in het kleinste emmertje, als blijk van waardering.
Dat maakt ook de sfeer in een stad of op een andere plek waar veel mensen bij elkaar zijn.

Kunstig getik

Dat getik vind ik dan ook helemaal niet irritant, maar juist kunstig. Mensen zouden dat wat meer moeten doen, of durven. Toen ik met video's voor ons bedrijf begon, verklaarde men mij ook voor gek. Wat heb je nou elke week te vertellen?
Nu we meer dan een jaar actief bezig zijn, begint het kwartje her en der te vallen.
Elke week vertel ik iets nieuws over het gebruik van de aanhanger. Geen hoogdravende kunstjes, maar eenvoudig uitgelegd, zodat jij er iets aan hebt.

Soms voelt het een beetje als: Duhhh, dat weten ze toch wel? Maar dan komen juist op die video weer allerlei reacties los, dus kennelijk voegt het iets toe, of roept het dan weer vragen op.
Zo lang ik er zelf nog lol aan beleef, gaan we er mee door. We hebben nog onderwerpen genoeg, maar staan ook zeker open voor suggesties. Die krijgen we gelukkig ook veel door. Via de reacties onder de video's maar ook via mail en telefoon. Vind ik leuk!

Via deze link kan je je meteen abonneren op onze video's.
En wanneer je een vraag hebt, reageer gerust onder de video of neem contact met ons op. Komen we erop terug!