Welke velg voor jouw aanhanger?

Ben je van plan nieuwe velgen te kopen voor jouw aanhangwagen, boottrailer of caravan? Zorg er dan wel voor dat je velgen kiest die geschikt zijn voor jouw aanhanger. Daarvoor moet je de velgmaat, steekmaat en ET-waarde van je huidige velgen weten. In dit blog vertel ik je hoe je aan die gegevens komt.

Velgmaat

Meestal staat de velgmaat in de velg. Is dat niet het geval of kun je de velgmaat niet meer lezen, dan meet je de afstand van de binnenzijde van rand tot rand. Dan weet je de velgmaat in centimeters en die reken je om naar inches (1 inch = 2,54 cm). De velgmaat van de meeste velgen in onze webshop worden namelijk in inches weergegeven. Vaak moet je bij de zelfgemeten velgmaat nog wel een halve inch optellen om tot het juiste formaat te komen.

Steekmaat

Ook de steekmaat of boutsteek van een velg is van belang bij de juiste velgkeuze. Deze maat bestaat meestal uit 2 cijfers, namelijk het aantal boutgaten en de diameter van de cirkel waarin de boutgaten zich bevinden. De afstanden moet je wel hart-op-hart meten en dat gaat als volgt:

Tel het aantal boutgaten en meet dan de afstand vanaf het midden van een boutgat tot het midden van het boutgat dat hier tegenover ligt. Een steekmaat van bijvoorbeeld 4*115 is een velg met 4 boutgaten en een diameter van 115 millimeter.


Velgen met een oneven aantal boutgaten zijn lastiger te meten. Meet dan de afstand vanaf het midden van een boutgat tot aan het midden van de naaf. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met 2.

ET-waarde

De ET (= Einpress Tiefe) of bolling is de diepte van de velg, gemeten vanuit het hart. De ET-waarde wordt altijd weergegeven in millimeters en is vaak ingeslagen in de velg. Een ET-waarde van 30 staat bijvoorbeeld voor 30 mm. Velgen met een ET-waarde van 0 worden doorgaans gebruikt bij lichte aanhangers, vouwwagens en bagagewagens. Velgen met een ET-waarde van 30 zie je bij zwaardere aanhangers en trailers, zodat de velg meer om de remtrommel heen valt. 

Het is belangrijk om de juiste velgen te kiezen, want velgen en banden die niet goed passen kunnen ervoor zorgen dat het stuurgedrag verslechtert. Dat kan schade veroorzaken en het kan zelfs leiden tot ongelukken. 

Ken je de velgmaat, steekmaat en ET-waarde? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment velgen en selecteer de juiste velgen.

Assortiment velgen

Twijfel je nog of de door jou gekozen velgen geschikt zijn voor jouw aanhanger?
Neem dan gerust contact met ons op. Ik wens je veel veilige kilometers met je aanhangwagen, caravan of boottrailer.