Wielklem plaatsen en losmaken

Wanneer je een aanhanger, boottrailer of caravan hebt, wil je deze graag beveiligen tegen diefstal. Vaak eisen verzekeringen een SCM goedgekeurd slot en/of wielklem. Een wielklem is een goed middel om het wegrijden van de aanhanger moeilijker te maken. Je hebt gekeurde en ongekeurde wielklemmen waarbij de ongekeurde wielklem vaak goedkoper en eenvoudiger uitgevoerd is. Maar een wielklem plaatsen en losmaken, hoe doe je dat? TrailerPlus legt het je als dé online specialist in aanhanger- en boottraileronderdelen graag uit. 

Bekijk alle wielklemmen 

Geel met rode wielklem


Deze geel met rode wielklem  is inmiddels een bekende verschijning op straat. Deze universele wielklem heeft een stang eraan vastzitten, maar er zijn ook varianten verkrijgbaar zonder deze uitstekende stang. Het voordeel van de stang is dat wegrijden natuurlijk moeilijker wordt. Nadeel ervan is de ruimte die de klem daarmee in beslag neemt wanneer je de wielklem niet gebruikt. 


Wielklem met slot

Deze wielklem is erg gemakkelijk in gebruik en er worden 2 sleutels meegeleverd. Het slot kan je indrukken zonder sleutel. Zodra je het slot indrukt, zit deze dus ook vast. Het schuifgedeelte kan je eenvoudig in het andere deel bewegen en is in verschillende standen te vergrendelen. Daarnaast is het makkelijk om het vaste deel achter de velg te haken zodat je vervolgens het schuifdeel erin kunt steken. Soms hoeft deze er niet eens helemaal uit, dat ligt aan de breedte van de band.

Met deze klem maakt het niet uit of je stalen of lichtmetalen velgen hebt. De breedte van de velg is de enige beperking. Te smal werkt niet, want dan glipt de band tussen de klauwen door. Te breed komt bijna niet voor vanwege de vele stel mogelijkheden. 

Wegrijden met wielklem

Wanneer deze ongekeurde wielklem is aangebracht op de aanhanger, boottrailer of caravan, wordt wegrijden een uitdaging. Niet alleen wegrijden met de auto is lastiger, maar ook wanneer je een gestalde aanhanger langs de weg hebt staan. Zo kan men niet zomaar de kar weg rollen. Daarmee is de wielklem niet alleen een diefstalbeveiliging, maar voorkomt ook vandalismebestrijding. Een nadeel is dat de wielbouten niet worden afgedekt. Dat betekent in theorie dat men het wiel kan demonteren en met een reservewiel alsnog de aanhanger mee kan nemen. Daarin zit dan ook het onderscheid met een goedgekeurde wielklem die wel één of meerdere wielbouten afdekt. 

Stuurwiel klem

Wij hebben nog een trucje waarvoor je deze wielklem kunt gebruiken. Dat is een bijzonder wiel, namelijk het stuurwiel. Want met deze klem op het stuur wordt wegrijden wel erg moeilijk. Je kunt de klem eenvoudig op het stuurwiel monteren. Dus wanneer jij je auto ergens neer zet waar je het niet helemaal vertrouwd, dan is het zeker een optie om deze klem op je stuur te zetten.