de-risicos-van-bandenslijtage-bij-de-aanhanger

De risico’s van bandenslijtage bij de aanhanger

Een aanhanger met slechte banden kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Wat te denken aan een klapband waardoor de aanhanger kan gaan slingeren en je van de weg raakt! Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast kunnen ondeugdelijke banden of een te lage bandenspanning ook zorgen voor meer brandstofverbruik. Regelmatig de banden controleren op bandenslijtage kan veel ergernissen voorkomen. Waar je op moet letten? Wij leggen het graag aan je uit!

Bekijk de hele playlist met alle tips op het gebied van wielen en banden.

De slijtage van de banden kun je op elk moment controleren wanneer je de aanhanger gebruikt. Maar vuistregel is dat je minimaal twee maal per jaar de eventuele slijtage controleert.

Je kunt dit doen door met het blote oog de buitenzijde van de band na te lopen. Het rubber van de band kan ook droogtescheuren bevatten. Dit zie je vaak op de zijkant van de band, de zogeheten wang. Indien het canvas van een band al zichtbaar is, dan is het absoluut raadzaam om deze z.s.m. te vervangen. Ook wanneer er nog voldoende profieldiepte op de band zit.

Wist je dat een te lage bandenspanning kan zorgen voor slijtage? De band heeft namelijk meer wrijving met het wegdek en kan hierdoor sneller schade oplopen. Ook de wegligging van de aanhanger is hierdoor niet optimaal waardoor je ook schade kunt krijgen aan de aanhanger door trilling. Een juiste bandenspanning kan daarnaast er ook voor zorgen dat je minder brandstof verbruikt. Dit scheelt weer in de portemonnee!

Welke bandenspanning of bar is ideaal?
Aan de hand van het tabel op TrailerPlus kun je eenvoudig aflezen welke hoeveel lucht, ook wel bar genoemd, de band moet bevatten.

Bij normaal gebruik van de aanhanger komt ook slijtage van de banden voor. Belangrijk om dan tijdig de banden te vervangen. Hoe en waar je op moet letten, zie je in onderstaande video.