Zelf een kentekenplaat maken voor de aanhangwagen

Je kent het wel; De aanhangwagen is beladen met diverse spullen, je hebt de stekkers en de verlichting gecontroleerd, koppeling zit goed bevestigd op de trekhaak en je wilt vertrekken! Totdat je constateert dat er geen kentekenplaat op de aanhangwagen is bevestigd. Mag je dan zelf een kentekenplaat maken voor de aanhangwagen? Wettelijk gezien mag je niet zelf een kentekenplaat maken met bijvoorbeeld een stukje karton. Je riskeert hiermee een verkeersboete!

Je mag dus niet zelf aan de slag met een stift en een stuk karton om een kentekenplaat te maken. Maar hoe kom je dan aan een kentekenplaat voor de aanhangwagen?

Een kentekenplaat kun je kopen bij een RDW-erkend kentekenplaatfabrikant.

Naar RDW website

Op de website van het RDW kun je op basis van je postcode of plaats een lokale leverancier vinden van officieel goedgekeurde kentekenplaten. Doorgaans kun je op werkdagen nog dezelfde dag een kentekenplaat kopen. Uiteraard kun je ook online bij diverse fabrikanten een kentekenplaat bestellen. Echter kan de levering hiervan wel langer duren dan één werkdag. Niet echt handig als je direct een kentekenplaat nodig hebt.

De regels voor het kopen van een kentekenplaat voor de aanhanger of trailer gaan niet zozeer over de techniek maar over de toegestane maximale massa. Oftewel, de type kentekenplaat die je moet kopen heeft met het gewicht van de aanhangwagen te maken. Hieronder leggen wij aan je uit welke kentekenplaat hoort bij welk gewicht van de aanhanger.

Aanhanger onder 750 kg
 De aanhanger moet een witte kentekenplaat hebben. De witte kentekenplaat bevat zwarte letters en cijfers. Let op! De kentekenplaat mag geen blauwe sticker bevatten met de NL-vermelding er op. Ga je naar het buitenland, dan moet de blauwe sticker met NL-vermelding op de achterzijde van de aanhanger bevestigd zijn. Niet op de kentekenplaat.
 Ook fietsendragers moeten een witte kentekenplaat gemonteerd hebben. Dit is verplicht omdat doorgaans de fietsendrager het zicht op de kenteken van de auto of ander voertuig belemmert.

Aanhangers vanaf 750 kg
 
Aanhangers vanaf 750 kg moeten een eigen kenteken hebben. De eigenschappen van dit type aanhangers staan namelijk geregistreerd op het kenteken. De kentekenplaat is geel met zwarte letters en cijfers. Verkoop je een aanhanger boven de 750 kg, dan moet je het kenteken laten overschrijven op de nieuwe eigenaar.

Rijd je met een wit kentekenplaat op je aanhanger, dan is het verstandig om na gebruik deze weer op te bergen wanneer deze niet gemonteerd is op de aanhangwagen. Zorg er dan wel voor dat in je routinecheck bij gebruik van de aanhangwagen je niet vergeet om de kentekenplaat te bevestigen.

Bestel kentekenplaathouders