Kogelkoppeling vervangen
Rijd je met een aanhanger of caravan en heb je een rammelend geluid bij het rijden? Dan kan het zijn dat er te veel speling tussen de koppeling en de trekhaakkogel. Het mechaniek van de vergrendeling kan versleten of zelfs defect zijn. Je kunt er dan voor kiezen om de kogelkoppeling te vervangen. Maar wanneer moet je de koppeling van de aanhanger vervangen en waar moet je allemaal op letten? Wij als dé specialist in aanhanger en boottraileronderdelen leggen het je uit.
Wanneer koppeling vervangen?
Hoe weet je of de kogelkoppeling van de aanhanger of caravan versleten of defect is? Dit kan je eenvoudig zelf controleren door de aangekoppelde aanhanger bij de dissel aan te pakken en proberen open neer te bewegen. Je voelt dan of de auto meebeweegt, of dat er toch wat speling is. Verder kan je het ook zien aan de indicator, dit verschilt per merk. Bij ALKO bijvoorbeeld zit er in de handgreep een gekleurde indicator. Andere merken hebben een rood en groen vlakje aan de zijkant. Dit is een indicator, die geeft een indicatie en is dus geen wet. Je bent zelf verantwoordelijk voor de staat van onderhoud. Dus met deze twee tips kan je bepalen of je de kogelkoppeling moet vervangen of niet
Soorten kogelkoppeling
Je hebt vastgesteld dat je een andere koppeling nodig hebt. Dan moet je natuurlijk weten welke je moet hebben. Dan zijn er drie vaste gegevens waar je op moet letten:
- Maximale laadvermogen;
- Diameter van de dissel of oploopbuis;
- De aansluitmaat.
Maximale laadvermogen
Allereerst het maximale laadvermogen. Daarbij moet je weten hoeveel de aanhanger mag dragen/wegen, dus hoeveel gewicht moet de koppeling kunnen trekken. Dat kan je lezen op het kenteken, op de koppeling zelf of op het typeplaatje van de aanhanger of typeplaatje oplooprem. Wij adviseren een te lichte kogelkoppeling niet, want dan zakt het theoretische laadvermogen. Zwaarder mag zeker, omdat de zwakste schakel bepaalt. Wanneer kies je nou voor een zwaardere? Soms heeft dat met de beschikbaarheid te maken. Bijvoorbeeld weten verhuurders niet altijd wat er met de aanhanger gebeurt. Voor een ongeremde aanhanger kan het dan zeker de moeite waard zijn om i.p.v. een 750 kg koppeling toch een 1400 kg variant te monteren. Die is namelijk iets dikker en past verder op dezelfde gaten en kokermaat.
Diameter van de dissel of oploopbuis
Bij een ongeremde is de disselbuis of koker bepalend. Daarom is het tweede aandachtspunt de maat van de dissel of oploopbuis. Vaak is dat voor zowel rond als vierkant 60 of 70 mm. Dit kan je eenvoudig vaststellen door dit op te meten. De kokermaat is hierbij bepalend. Dat betekent dat je de buitenkant van de koker of buis opmeet. Bij vierkant is dat eenvoudig. Bij een ronde buis is dat met een schuifmaat te doen, of op de kopse kant van de buit met een rolmaat of duimstok.
Aansluitmaat
Heb je die maat ook vastgesteld, dan is het belangrijk om nog te kijken naar de boutgaten. Zitten die kruislings, beide horizontaal of beide verticaal. Sommige koppelingen hebben meerdere aansluitopties qua gatenpatroon en andere zijn echt specifiek voor één montagewijze. Ook is er bij de boutgaten nog variatie mogelijk. Die komen we namelijk tegen met m12, m14 en heel enkel m16 bouten. De laatste twee vooral bij zware aanhangers met 3500 kg laadvermogen.
Kogelkoppeling merken
Een bepaald merk voor een kogelkoppeling is een stuk minder relevant. Als je namelijk een merk hebt gevonden wat je wilt, moet je nog kijken naar de eerdergenoemde technische specificaties. Anders gaat de koppeling niet passen. Bekijk daarom ons volledige aanbod kogelkoppelingen.