Lading vastzetten aanhanger
13 september 2021 

Lading vastzetten aanhanger

Een lading vastzetten op de aanhanger is verplicht. Maar met alleen een aanhangernet ben je er niet zomaar. Er zijn regels aan een lading vastzetten, zo moet je de lading deugdelijk vastzetten. Dit betekent dat de lading niet van de aanhanger mag kunnen vallen, waaien of door het schuiven het rijgedrag beïnvloeden. Hoe je het beste de lading deugdelijk kunt vastzetten, ligt aan hoe groot, zwaar en van welk materiaal de lading is. Wij geven je daarom een aantal handige tips hoe je het beste de lading volgens de regels vast kunt zetten.

Interessant om te lezen;

Alles over het laadvermogen van een aanhanger

Heel veel mensen denken dat een aanhangernet verplicht is, maar dit is het niet het geval. Om bijvoorbeeld een motorfiets vast te zetten, kan je geen aanhangernet gebruiken. Een aanhangernet is dus niet verplicht, maar het is wel een goed hulpmiddel om ervoor te zorgen dat losse lading niet weg kan waaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zand of isolatiemateriaal. Op zoek naar een aanhangernet? Wij hebben een uitgebreid assortiment aanhangernetten.

Bekijk alle aanhangernetten

Een grote lading op de aanhanger kan je het beste vastzetten met spanbanden, ook wel sjorbanden genoemd. Met sjorbanden fixeer je zware objecten direct aan de aanhanger. Als je dan een noodstop moet maken, weet je zeker dat je niet opeens een kruiwagen in de achterruit hebt zitten. Wij hebben ook een handige YouTube video gemaakt hoe je het beste de lading vastzet met spanbanden.

Heb je kleine en grote spullen als lading die je vast wil zetten? Dan kan je een combinatie van meerdere vastzetmiddelen gebruiken. Het gaat erom, dat je dat vastzetmiddel gebruikt, wat voor jouw lading het meest geschikt is. Een voorbeeld is snoeiafval.

  1. Bundel het snoeiafval met een spanband.
  2. Maak de bundel vast aan de aanhanger met een spanband.
  3. Gooi daar een fijnmazig net overheen, dan zal ook het losse blad en kleine takjes op zijn plek blijven.

Dus kortom: een aanhangernet is NIET verplicht, de lading vastzetten is WEL verplicht.

Reactie plaatsen