Maximale afmetingen aanhanger
06 september 2021 

Maximale afmetingen aanhanger

Er zijn verschillende soorten afmetingen voor een aanhanger omdat er verschillende soorten aanhangers zijn. Denk hierbij aan een enkelasser, dubbelasser of huiftrailer. Maar wat zijn de maximale afmetingen, met en zonder lading, van deze aanhangwagens? Wij als dé onlinespecialist in onderdelen voor aanhangers en boottrailers geven je het antwoord.

Wist je dat er een onderscheid wordt gemaakt in de maximale breedte op verharde en onverharde wegen? Zo mag een aanhanger op een verharde weg maximaal 2,55 meter breed zijn (koelwagens 2,60 meter). Op een onverharde weg is dat maximaal 2,20 meter. Voor de maximale hoogte is ook een grens vastgesteld, namelijk 4 meter. Dit geldt voor de trailer inclusief de lading.

Interessant om te lezen;

Alles over aanhanger keuring

Bij de maximale toegestane lengte van de aanhangwagen zijn er verschillende regels vastgesteld. Er wordt hierbij gekeken naar soort aanhanger en met of zonder auto:

  • Eenassige aanhangwagens mogen maximaal 8 meter lang zijn.
  • Een tweeasser (zoals een tandemas of tridem) mag maximaal 12 meter lang zijn.
  • De maximale lengte van de auto of bus en aanhanger samen is 18 meter.

De lading die op de aanhanger mee wordt genomen, steekt ook wel eens uit. Dit is toegestaan en er gelden dan andere maximale afmetingen. Als er sprake is van een ondeelbare lading, zoals lange palen, is maximale breedte van de aanhangwagen 3 meter. Ook mag de ondeelbare lading maximaal 5 meter achter de achterste as uitsteken. Let hierbij wel op dat de lading niet meer dan de helft van de aanhangerlengte achter de achterste as mag uitsteken.

Ook deelbare lading mag iets uitsteken. Aan de zijkant is dit maximaal 20 centimeter en aan de achterkant 1 meter. Er mag echter NOOIT iets aan de voorkant van de aanhanger uitsteken.

Wanneer de lading uitsteekt, moet je wel voor de juiste markering zorgen. Volgens de Nederlandse wetgeving moeten markeringsborden in het donker verlicht zijn. Voor andere Europese landen kunnen andere regels gelden. Op zoek naar markeringslichten voor de aanhanger? Wij hebben een uitgebreid assortiment.

Aanhanger markeringslichten kopen

Reactie plaatsen