Aanhangerassen vervangen
06 december 2021 
in Assen

Aanhangerassen vervangen

Zijn de assen van je aanhangwagen, caravan of boottrailer versleten of defect? Soms is het dan voldoende om bepaalde onderdelen van de as te vernieuwen, maar vaak moet de gehele as worden vervangen. Geen alledaags karwei, maar in dit blog geef ik je nuttige tips om de montage van een aanhangeras zelf uit te voeren. Heb je niet voldoende kennis over assen? Geen probleem, want allereerst krijg je hierover wat algemene informatie.

Oude aanhangwagens hebben soms nog bladvering, maar de meeste aanhangwagens zijn tegenwoordig voorzien van zogeheten torsieassen. Een torsieas heeft twee draagarmen met rondom drie tot vier rubberen strengen voor de vering en demping. Deze draagarmen worden tijdens het rijden over bijvoorbeeld een verkeersdrempel omhoog gedrukt, waardoor de rubberen strengen in elkaar worden geperst. Na de drempel krijgen de strengen weer hun oorspronkelijk vorm terug en gaat het wiel weer naar de juiste positie.

Aanhangers zijn verkrijgbaar met één, twee of drie assen. Een aanhanger met één as noemen we een éénasser of enkelasser. Een enkelasser heeft een bruto laadvermogen van 250 kg tot maximaal 1.800 kg. Tot 750 kg bruto mag je een ongeremde aanhangeras gebruiken, daarboven moet er een geremde en gekeurde as onder de aanhangwagen gemonteerd zijn.


Een aanhanger met twee assen wordt dubbelasser of tandemasser genoemd. In vergelijking met een enkelasser heeft een tandemasser een rustiger rijgedrag en met een tandemasser zijn grotere laadvermogens tot wel 3.500 kg bruto mogelijk. Verder blijft een afgekoppelde tandemasser uit zichzelf horizontaal staan, terwijl een enkelasser een neuswiel en/of steunpoten nodig heeft om horizontaal te staan. Een nadeel van een tandemasser is wel dat deze aanhanger afgekoppeld moeilijker is te verplaatsen dan een enkelasser.


Een aanhanger met drie assen heet een drieasser, tridemasser of trippelasser. Met een derde as kun je het technische laadvermogen van een aanhanger verhogen. Met drie zware assen van 1.800 kg per stuk wordt het technisch laadvermogen 5.400 kg. Bij een tridemasser wordt het gewicht van de lading beter verdeeld over de wielen, wat zorgt voor een aanzienlijke verbetering van stabiliteit en rijcomfort. 

Wil je de gehele aanhangeras vervangen? Dan kun je bij TrailerPlus kiezen uit verschillende gewichtsklassen rond het laadvermogen en uit veel formaten. Om een juiste keuze te maken, is het erg belangrijk dat je de gewenste padmaat en flensmaat weet. De flensmaat is de breedte van flens tot flens. De padmaat is de afstand tussen de padden, hart-op-hart van de boutgaten. Met de padden monteer je de as aan de opbouw. Bij de montage moeten de zwenkarmen van de as naar de achterzijde van de aanhangwagen wijzen. Denk er verder om, dat je de as 50 mm uit het midden van de opbouw plaatst in verband met de kogeldruk en de balans.

Soms is het niet nodig om de complete as te vervangen, maar raken er onderdelen van een as defect. Met hulppadden is de padmaat van de as te veranderen. Deze metalen platen worden tussen de as en opbouw gemonteerd. Een wielnaaf of flens zorgt ervoor dat een wiel gemonteerd kan worden aan een as. Onze wielnaven worden inclusief een contactlager, flensmoer en naafdop geleverd. Verder vind je in onze webshop ook flensmoeren, keerringen, schokbrekers, naafdoppen en kegellagers.

Bekijk alle aanhangeras onderdelen

Succes met de montage van een complete aanhangeras of onderdelen van een as. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met mij op. Veel veilige kilometers gewenst met je aanhangwagen, caravan of boottrailer.

Reactie plaatsen