Spanbanden gebruiken

De lading op een aanhanger, in een bestelwagen of in een container is verplicht om vast te zetten. Vaak worden spanbanden gebruikt om de lading vast te zetten. Ze zorgen ervoor dat de lading blijft liggen als een voertuig gaat rijden. Het is dan ook een grote ergernis als de spanbanden niet werken door bijvoorbeeld roest. Wij leggen je daarom uit hoe je de spanbanden optimaal gebruikt en hoe je de levensduur kunt verlengen.

RVS-spanband

De ratel van een stalen spanband is gevoelig voor vuiligheid en roest. Met een RVS-spanband is roest verleden tijd maar is qua werking niet anders dan een ‘gewone’ stalen. Handig als je de spanband ook voor vochtige onderdelen gebruikt. De ratel, de veertjes en de haken zijn allemaal van RVS.

Wel moet je ervoor zorgen dat er geen vuiligheid bij de ratel kan komen. Een vergrendelpal die blijft haken door vuiligheid, kan de werking van de ratel ontwrichten. Een lading met schone RVS-spanbanden blijft daarom beter liggen en je kunt veilig de weg op. De RVS-spanband van PEGA is een mooi voorbeeld om veilig de weg op te gaan.

Ook interessant om te lezen;

Spanband met gesp gebruiken

Tips om levensduur spanband te verlengen

Maar hoe zorg je ervoor dat de stalen spanbanden schoon en droog blijven zodat de levensduur wordt verlengd? Wij hebben twee handige tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Gooi de ratel van de spanband nooit op de grond. Zo kan er geen zand in het mechaniek komen. Het verende deel blijft op deze manier optimaal werken en er kan geen roest door schurend zand ontstaan.
  2. Als je de spanbanden niet gebruikt, leg ze dan droog in een kist of bak waar ze kunnen luchten. Het bandmateriaal blijft langer heel als het droog is en de ratel heeft minder kans op roestvorming. We hebben een handige video gemaakt hoe je spanbanden het beste kunt oprollen zodat je ze gemakkelijk kunt opbergen en gebruiken.

Ook jouw lading vastzetten met stalen spanbanden of RVS-spanbanden? Bekijk hier ons complete assortiment spanbanden.

Lading vastzetten met spanbanden