Spanband met gesp gebruiken

Lading vastzetten met een spanband met gesp, wanneer gebruik je deze? Hoe doe je dat en waarvoor moet je juist een spanband met gesp niet gebruiken?
We leggen aan je uit hoe je een dergelijke spanband op een simpele en veilige manier gebruikt.

De lading vastzetten of beschermen is verplicht. Hierover hebben wij diverse video’s gemaakt.
Je kan hiervoor netten maar ook spanbanden gebruiken.
Vervoer je lading op een aanhanger of trailer, dan ben je wettelijk verplicht om deze vast te zetten, af te dekken of te zekeren. Hiermee voorkom je dat je onderweg een deel of de gehele lading verliest. Wanneer je deze lading niet hebt vastgezet of afgedekt, dan riskeer je een boete. Daarnaast zorg je ook voor de veiligheid van je medeweggebruikers.

Ook interessant om te lezen;

Lading vastzetten aanhanger

De spanband met ratel wordt doorgaans gebruikt bij het vastzetten van zware goederen. Met de ratel breng je de spanband op spanning en hiermee zorg je ervoor dat er geen wrijving ontstaat tussen de last/goederen en het vloeroppervlak.

Bij een spanband met gesp komt de veerkracht vooral uit op de goederen die je vastzet.
Bijvoorbeeld tuinafval zoals een stapel takken, een rol tapijt maar ook het vergrendelen van een dakkoffer kan uitstekend met een spanband met gesp.
Eventueel fietsen op een fietsendrager kun je eenvoudig vastzetten met een dergelijke spanband.

In onze webshop verkopen wij verschillende modellen spanbanden met gesp. Er zijn 2-delige sets met aan beide delen een vaste zethaak. Deze je dan aan het sjoroog of iets dergelijks haken en vervolgens de band door de gesp halen en aantrekken.
Vaak zijn de banden uit één stuk en moet je dus een behoorlijke lengte spanband bevestigen. Houd dan dus rekening met de lengte van de band. Deze moet dan tweemaal de breedte van de bak van de aanhanger zijn.

Naar webshop

Je steekt de band vanaf de achterkant door de gesp. De voorkant is het deel waar je je duim op duwt om te ontgrendelen. Wanneer je de band vanaf de achterkant insteekt, kan je deze aan de voorkant aantrekken en zo de spanband op spanning brengen. Breng de spanband zo goed mogelijk op spanning en beweeg voor de zekerheid nog even de last om alle speling eruit te halen.

Indien je veel lading hebt, bijvoorbeeld tuinafval met veel losse takken, dan adviseren wij om meerdere spanbanden te gebruiken. Eentje over de last, aantrekken en dan vlak daarnaast een tweede spanband. De tweede spanband kan je dan meteen nog veel strakker trekken.
Eventueel gebruik je nog een aanhangernet om losse bladeren of zand te zekeren tegen verlies tijdens het rijden

Houd bij lading vastzetten altijd in gedachten dat je een noodstop zou moeten maken. Wanneer je daar bewust mee omgaat, kan je vaak al veel ellende voorkomen.

Heb je nou band over, dan kan je dat makkelijk oprollen. Niet vastknopen aan de aanhanger of je lading maar maak er een rolletje van welke niet zomaar los gaat.
Hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen leggen wij uit in een video.

Reactie plaatsen