Verlichting aanhanger regels

Wanneer je met een aanhanger rijdt, is het belangrijk om de juiste verlichting te hebben. Verlichting is voor velen lastige materie. De regels hiervoor zijn gelukkig vrij duidelijk, alleen moet je ze net maar even weten. Daarom leggen wij als online specialist in aanhanger en boottrailer onderdelen uit hoe het precies zit met de regels rondom de verlichting.

Ook interessant om te lezen;

Mistachterlicht voor de aanhanger verplicht?

Aanhangers moeten zijn voorzien van verlichting, zoals die ook werkt en brandt op de auto. Dit is verplicht. Uiteraard zijn er een aantal toevoegingen en bijzonderheden. Wat in ieder geval minimaal verplicht op de aanhanger moet zitten, zijn:

  • 2 richtingaanwijzers;
  • 2 rode achterlichten;
  • 2 rode remlichten;
  • 1 of 2 mistlampen;
  • 1 of 2 kentekenlampen.

Op zoek naar één van bovenstaande verlichting? Wij hebben een compleet assortiment aanhanger verlichting.

Alle aanhanger verlichting

Ook voor de reflectoren op de aanhangwagen gelden er speciale regels. Zo moeten er 2 rode reflectoren op de achterkant van de aanhanger zitten. De fabrikant zorgt normaliter voor twee rode driehoeken. Gaan deze stuk, dan kan en mag je die vervangen door 2 andere rode vormen. Daarnaast moeten er aan de voorkant 2 witte reflectoren en aan de zijkant 2 oranje reflectoren zitten. De witte reflectoren moeten tussen de 35 cm en 90 cm hoog vanaf de grond gemonteerd worden.

Wanneer de aanhanger langer dan 6 meter lang is, dan zijn naast de oranje zijreflectoren ook markeringslichten verplicht. Vaak zitten de reflectoren al in deze lichten. Dit is wettelijk gezien toegestaan. Is de aanhanger breder dan 160 cm? Dan moeten er naast de 2 witte reflectoren aan de voorkant, ook 2 witte stadslichten komen. Vanaf een breedte van 210 cm, moeten er daarbovenop ook 2 rode stadslichten aan de achterkant gemonteerd worden. Als laatste is een mistlamp verplicht bij zwaardere, geremde aanhangers vanaf december 1997 en bij alle aanhangers lichter dan 750 kg.

Zelf verlichting op de aanhanger monteren? Wij hebben diverse aansluitschema’s speciaal voor jou gemaakt.

Bekijk aansluitschema’s

Reactie plaatsen