Mistachterlicht voor een aanhanger, verplicht of niet?

Mistachterlicht voor een aanhanger, verplicht of niet?

Er heerst veel onduidelijkheid of een mistachterlicht voor een aanhanger verplicht is of niet. Je wilt uiteraard veilig de weg op met een aanhanger en geen boete ontvangen. Daarom vertellen wij je hoe het nu precies zit met een mistachterlicht voor aanhangers, boottrailers en vouwwagens.

In 2006 is een wet gekomen waarin staat dat een mistachterlamp verplicht is. In veel gevallen is dit ook zo, maar er zijn enkele uitzonderingen. De mistachterlamp bij een aanhanger, boottrailer of vouwwagen is:

  • Verplicht als de aanhanger geen kenteken heeft, bij een laadvermogen minder dan 750 kg;
  • Verplicht als het de aanhanger zwaarder is dan 750 kg met een kenteken na 31 december 1997;
  • Niet verplicht als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg met een kenteken vóór 31 december 1997;
  • Niet verplicht wanneer het trekkende voertuig geen verplichte mistlamp heeft, dan hoeft de aanhanger ook geen mistlamp. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oldtimers;
  • Niet verplicht bij een fietsendrager. Dit is voor de Nederlandse wet geen aanhanger en hoeft dus ook geen mistlamp te hebben.

Deze regels gelden overigens alleen voor Nederland. In sommige landen is deze regeling anders, dus houdt hier rekening mee als je de grens over gaat.

Ook interessant om te lezen;

Verlichting aanhanger regels

Bij het aansluiten van een mistachterlicht voor een aanhanger, is het belangrijk om te weten dat de mistlamp vanaf de bestuurdersplaats te bedienen moet zijn. Dit betekent dat een mistachterlicht met een schakelaar op de unit niet mag, want je kan het niet bedienen vanaf de bestuurdersstoel. Dit staat in artikel 5.18.38a van de wet. Een mistlamp mag overigens pas aan worden gezet bij een zicht minder dan 50 meter door mist of hevige sneeuw.

Ben je op zoek naar een mistachterlicht? Wij hebben een compleet aanbod van mistlampen voor aanhangers, dus ook met ledverlichting.

Bekijk alle mistlampen

Reactie plaatsen