Wanneer de koppeling van een aanhanger vervangen?
11 maart 2022 
in Overig

Wanneer de koppeling van een aanhanger vervangen?

De koppeling of kogelkoppeling is de verbinding tussen de aanhanger en de trekhaak. Wanneer je koppeling versleten is, zal je dat merken als een lege aanhanger achter de auto rammelt. Er zit dan lichte speling op de kogel. Dit rammelende geluid merk je in de auto. Bij een stilstaande aangekoppelde aanhanger kan je de speling controleren door de aanhanger bij de dissel aan te pakken en proberen op en neer te bewegen. Er is ook een slijtage indicator die bedoeld is om slijtage te controleren. Deze moet in aangekoppelde stand in het groen staan. Is dit niet het geval, dan moet je de koppeling van de aanhanger vervangen. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Wij nemen het met je door.


In Europa zijn trekhaakkogels 50 mm, dus dien je ook een koppeling met deze diameter te gebruiken. Deze aanduiding herken je vaak aan B50 op de koppeling. Het is dus belangrijk om dit eerst te checken. Wanneer de kogelkoppeling is versleten en je deze wilt vervangen, zijn een paar aandachtspunten van belang:

  • Het laadvermogen;
  • De aansluitmaat;
  • De stand van de bouten.

Bij een geremde aanhanger staat het laadvermogen op het kenteken. Daarnaast zou je het kunnen aflezen aan het type oplooprem of op de koppeling. Hier staat het laadvermogen of capaciteit ook ingeslagen. Een zwaardere koppeling mag altijd, maar een lichtere raden we niet aan. De zwakste schakel bepaalt immers. 

Geremd is de buisdiameter waarop de koppeling komt relevant. Die kan je meten met een schuifmaat of op de kopse kant met een rolmaat. De bouten kunnen horizontaal of kruislings gemonteerd zijn. Daar moet je op letten als je een kogelkoppeling voor je geremde aanhanger aanschaft. 

Bij een ongeremde aanhanger is de trekboom vaak vierkant of soms een ronde buis. De breedte van de koker of de diameter van de buis is dan relevant. Ook hier geldt opmeten als advies. Bij ongeremde aanhangers zitten de boutgaten meestal verticaal. Hier zijn enkele uitzonderingen, maar die komen weinig voor.

Net zoals bij de geremde aanhanger mag je ook bij de ongeremde aanhanger gerust zwaarder dan 750 kg monteren. Neem bijvoorbeeld de Knott 1400 kg koppeling. Deze kogelkoppeling is net even wat dikker dan de 750 kg variant. Het kost nagenoeg hetzelfde, maar is wel veel degelijker gebouwd. Het plaatmateriaal is namelijk één millimeter dikker.

Bekijk Knott 1400 kg koppeling

De koppeling vervangen van jouw geremde of ongeremde aanhanger kan je prima zelf. Met 2 sleutels 19 ben je al een heel eind op weg.

Is jouw kogelkoppeling ook versleten en wil je het onderhoud zelf doen?
Bekijk dan ons hele assortiment met kogelkoppelingen