Oplooprem vervangen: waar let je op en wat zijn de kosten?
01 augustus 2021 

Oplooprem vervangen: waar let je op en wat zijn de kosten?

Een geremde aanhanger, vouwwagen of caravan is voorzien van een oplooprem. Deze zorgt voor de remmende werking van de aanhanger. De oplooprem bevat een aantal bewegende onderdelen om de remmende werking te kunnen uitvoeren. Dit zijn de koppeling, glijstang, handrem en oploopdemper. Deze onderdelen vergen onderhoud en aandacht om veilig te kunnen blijven remmen met de aanhanger.

Ook interessant om te lezen;

Is een aanhanger verzekering verplicht?

Om de levensduur van een oplooprem te verlengen, is onderhoud cruciaal. Zo mag je de vetnippels op de oplooprem gerust 1 of 2 keer per jaar smeren. Zodoende kan de glijstang soepel blijven bewegen binnenin de glijbussen en loopt deze niet vast. Geen bonkende caravan of aanhanger bij het remmen, want het moet soepel blijven lopen.

Wanneer de oplooprem niet meer goed werkt, hoeft dat niet te betekenen dat gelijk de hele oplooprem vervangen hoeft te worden. Zo kunnen de koppeling, handrem, stofhoes, gasveer en nog andere kleine onderdelen worden vervangen. Wij hebben ook een breed assortiment oplooprem onderdelen die je online kunt bestellen.

Wanneer meerdere onderdelen vervangen moeten worden, is wellicht het aanschaffen van een complete oplooprem een beter idee. Het beste is dan om de oplooprem te vervangen van hetzelfde merk en type. De drie meest voor komende merken zijn Knott, Alko en BPW. Omdat een oplooprem is vastgelegd in de remkrachtberekening, kan je niet zomaar een zwaardere monteren. Een simpel en snel stappenplan is als volgt:

  1. Merk
  2. Type
  3. Laadvermogen
  4. Aansluitmaat

Je vindt deze gegevens op het typeplaatje van de oplooprem. Het vervangen van een oplooprem is een klusje waarbij je twee sleutels maat 19, 17 of 13, een hamer en een tang nodig hebt. De oplooprem zit met vier en soms zes bouten vast aan de dissel. Dat is vaak eenvoudiger dan alle onderdelen los vervangen.

De kosten voor het vervangen van een oplooprem liggen dus heel erg uiteen. Let er in ieder geval op welk onderdeel is versleten, of er maar één onderdeel vervangen hoeft te worden en dat je de oplooprem goed onderhoud. Wil je een oplooprem online bestellen?

Bekijk onze oploopremmen

Reactie plaatsen