Welk neuswiel voor aanhanger of caravan?
13 oktober 2021 

Welk neuswiel voor aanhanger of caravan?

Je wilt het neuswiel van de aanhanger, caravan of boottrailer vervangen, maar welke moet je dan kiezen?
Welke is het beste neuswiel voor jouw aanhanger?
Wij maken voor jou een vergelijking tussen een standaard neuswiel met buis van 48 mm en het automatische opklapbare neuswiel. Deze twee soorten komen namelijk het meeste voor op zowel de geremde als ongeremde aanhangers.

Ook interessant;

Links of rechts maakt wel degelijk het verschil

De meeste ongeremde aanhangers zijn standaard voorzien van een neuswiel met klem. De klem is dan met bouten gemonteerd aan de dissel en heeft een buis van 48 mm doorsnee. Ook zijn er losse beugels beschikbaar om de neuswielklem vast te zetten. Het verschil tussen een stalen velg of een kunststof velg is minimaal en de capaciteit is gelijk. Dit standaard neuswiel is niet aan te raden om op een tandemasser te monteren (geremde aanhanger), want hij is lichter dan een opklapbaar neuswiel.

Heb je dus een wat zwaardere aanhanger of wil je meer bodemvrijheid, dan is een automatisch opklap neuswiel een aanrader. Het wiel klapt vanzelf op zodra je hem ver genoeg omhoog draait. Hierdoor is er meer bodemvrijheid. De buisdiameter is 60 mm en wordt vastgezet met bouten aan de dissel of de oplooprem. Vaak zijn de automaten voorzien van een aangelaste plaat met verschillende gatenpatronen. Hierdoor past een automaat ook op de boutgaten van een neuswielklem voor een buis van 48 mm.

Nadeel van het automatisch opklapbare neuswiel is het eigen gewicht dat namelijk wat zwaarder is dan de 48 mm buis varianten. Er is meer materiaal, meer volume en dus zwaarder. Ook is deze variant groter en neemt hierdoor meer ruimte in beslag.

De capaciteit van een neuswiel dat opklapbaar is en het lichtere neuswiel verschilt. De statische belasting van een automatisch opklapbaar neuswiel is 250 kg en van een neuswiel met klem 150 kg. 150 kg voor het lichtere neuswiel is best veel, omdat bij de meeste auto’s de kogeldruk al stopt bij 75 tot 100 kg. Het is niet aan te raden om een beladen aanhanger met een neuswiel te gaan verslepen. Dit is slecht voor het neuswiel.

Kortom, wil je meer bodemvrijheid of ga je langdurig een beladen aanhanger stallen, dan is een automaat aan te raden. Ga je voor lager gewicht en minder groot neuswiel, kies dan de 48 mm variant.

Weet je inmiddels welk neuswielklem voor jou de beste is? Bestel dan eenvoudig en snel een neuswielklem in onze webshop.

Bestel neuswielklem

Reactie plaatsen