Neuswiel aanhanger vervangen of repareren
28 juni 2022 

Neuswiel aanhanger vervangen of repareren

“Heb je een neuswiel voor mijn aanhanger?” is een vraag die wij vaak aan de telefoon krijgen. Wij hebben een ruim assortiment neuswielen, dus ons antwoord is vaak ja. Toch vragen we vaak even door, want:

  1. Welk neuswiel zit er nu op?
  2. Wat is er stuk?
  3. Wat is leidend, prijs, kwaliteit of aanzicht?

Door deze drie vragen te beantwoorden, kan jij bepalen of je het hele neuswiel moet vervangen of dat je een onderdeel kunt repareren. Dat kan namelijk veel geld besparen. Wij leggen jou uit hoe je onderdelen van een neuswiel moet vervangen.


Het neuswiel bestaat uit verschillende onderdelen. Neuswielen krijgen het soms flink te verduren door bijvoorbeeld drempels die geraakt worden. Om alle onderdelen goed te kunnen bekijken, kan je het beste eerst het wiel verwijderen. Bekijk het draaimechaniek of er geen speling in zit. Als het wiel eruit is zie je de vork, deze moet recht zijn voor de beste werking. Is deze niet recht, dan kan je zelf makkelijk buigen en tikken om het weer recht te krijgen. De vork krijgt normaliter niet zo veel te verduren. De meeste auto's halen de 100 kg kogeldruk niet, dus het gewicht op een neuswiel valt allemaal best mee. Tegen bruut geweld als een stoeprand of drempel is niets bestand.

Het wieltje van het neuswiel kan je ook makkelijk zelf vervangen. Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan de as er weer soepel in en monteer je het nieuwe losse wieltje. Bij de meeste standaard 48 mm neuswielen, is het asgat 20 mm en de naaflengte 60 mm. De 48 mm is de maat van de buis. Die is bij de meeste ongeremde aanhangers 48 mm in diameter. Ook op veel caravans en vouwwagens is deze maat gemonteerd. Echt een standaard neuswiel.

De as kan vastzitten met een bout erdoor. Het komt ook voor dat het asje geklonken is die je niet zomaar kunt losdraaien. Deze moet je slijpen of de kraag weg tikken om de as te verwijderen. Dan is de as vaak niet meer te gebruiken en kan je deze het beste vervangen voor een nieuwe as.

Bestel nieuwe as neuswiel

Let bij het kiezen van een nieuw wieltje wel op de naaflengte en de asdiameter. De naaflengte is de lengte van het asgat. Soms willen mensen ook een luchtband monteren op een standaard vork. Dat gaat niet, omdat een luchtband veel breder is en tegen de vork zal aanlopen. Je zult dan het gehele neuswiel moeten vervangen.

Een neuswiel kan dus vaak nog prima een tweede ronde mee. Of het de moeite waard is, kan je het beste zelf beoordelen. Let daarbij op het wieltje, de slinger en de eventueel aanwezige speling in het bovenste lager. Ook is je eigen beschikbare tijd, zin en budget natuurlijk van belang. Wil je toch een nieuw neuswiel bestellen? Bekijk dan ons hele assortiment neuswiel voor aanhangers, trailers en caravans op onze website.

Bekijk alle neuswielen