Wanneer banden aanhanger vervangen?
De wielen zijn het eerste en enige contact van je aanhanger met het wegdek. Is daar iets niet in orde, dan zal dat hoe dan ook invloed hebben op het rijgedrag of -comfort. Wij leggen je daarom uit waar je op moet letten bij het onderhoud van de banden van jouw aanhanger én wanneer je de banden van je aanhanger moet vervangen. Daarnaast hebben wij een paar handige trucs om brandstof te sparen.
Bandenspanning aanhanger
De bandenspanning van een aanhanger is erg belangrijk. Stel je eens voor om te fietsen met een te zachte band, dat kost extra energie. Dat geldt ook voor een aanhanger. Wanneer de aanhangerbanden te zacht zijn, is het zwaarder trekken voor het voertuig. Een te lage bandenspanning heeft de volgende gevolgen:
- Hoger brandstof verbruik;
- Weglegging wordt minder goed;
- Hogere band slijtage.
Leeftijd banden aanhanger
De leeftijd van de banden aanhanger kan je vaststellen met de DOT code. Dat is een viercijferige code op de zijkant van de band die het weeknummer en het jaartal van productie weergeeft. Het maakt niet uit wat de leeftijd van de banden van de aanhanger is, het is zaak de bandenspanning regelmatig te controleren. Heb je daar zelf geen gereedschap voor, rij dan even langs de pomp of je garage. Wil je weten wat de juiste bandenspanning is voor jouw maat aanhangerband? Wij hebben een handige tabel hiervoor gemaakt. De aanbevolen bandenspanning staat vaak ook op de wang van de band.
Velg aanhanger
Maar naast de bandenspanning zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Langs de velgen kan er namelijk ook lucht weglopen. Controleer daarom de velgen op roestplekken, zeker bij tubeless velgen, en of er geen roestwater langs de wielbouten loopt. Dat kan namelijk duiden op een loslopende bout. Ook bij het ventiel of op de lasnaad van de velg kan er lucht weglopen.
Profieldiepte banden
De profieldiepte is ook van belang om te beslissen of u nieuwe banden nodig heeft of niet. Een gladde band kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Bij een geremde aanhanger heeft het ontbreken van profiel namelijk invloed op de remweg en bij nat wegdek kan de aanhanger gaan slingeren. De profieldiepte kan je meten met een profieldiepte meter of een schuifmaat (meet hierbij op 4-5 verschillende plekken).
Banden aanhangwagen vervangen
De BOVAG en ANWB adviseren banden ouder dan 6 jaar te vervangen. Dat is voor Nederland geen wet, maar een advies. Of banden er nog goed uit zien, is aan jou om te beoordelen. Bij een ongeval met persoonlijk letsel zal de politie de technische staat controleren. Na een ongeval met persoonlijk letsel, doet de politie ook onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat achterstallig onderhoud van de aanhanger de oorzaak is, kan het nog een heel vervelende zaak worden voor de aanhangwagen eigenaar. Alle eisen van aanhangerbanden staan in Artikel 5.13.27 van de wet.
Artikel 5.13.27
- Aanhangwagens moeten zijn voorzien van banden waarvan het loopvlak niet bestaat uit metaal of een materiaal dat voor wat betreft hardheid en vervormbaarheid dezelfde eigenschappen heeft.
- De luchtbanden van aanhangwagens mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.
- De luchtbanden mogen geen uitstulpingen vertonen.
- De profilering van de hoofdgroeven van de luchtbanden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.
- De banden mogen niet zijn opgesneden. Van opsnijden is sprake indien slijtage-indicatoren zijn weggesneden, als de profielvorm van de groef afwijkt van de originele profielvorm, of indien in de bodem van de groef het karkas van de band zichtbaar is.
- Het loopvlak van de banden mag geen metalen elementen bevatten die tijdens het rijden daarbuiten kunnen uitsteken.
Haarscheurtjes of droogscheurtjes zijn niet meteen reden tot paniek, maar dan moet je de banden zeker in de gaten houden. Wil je nieuwe aanhangerbanden bestellen? Kijk hier voor ons volledige assortiment.