Alles over aanhanger keuring
13 september 2021 

Alles over aanhanger keuring

Een veel gestelde vraag is of het verplicht is om je aanhanger te laten keuren. Er zijn duidelijke regels, maar toch bestaan er veel misstanden over deze keuringsregels. Daarom vertellen wij als online specialist in onderdelen voor aanhangers en boottrailers jou graag alles over de aanhanger keuring.

Ook interessant;

Is een aanhanger verzekering verplicht?

Er zijn duidelijke regels met betrekking tot de keuring van aanhangers. Aanhangers met een TTM (toegestane maximumgewicht) tot 750 kg en geproduceerd na 29-10-2012, moeten een typegoedkeuring hebben. Dit kan je eenvoudig controleren via het typeplaatje dat vaak op de dissel van de aanhanger zit. Is dit niet in orde, dan riskeer je een boete van € 90,-.

Een ongeremde aanhanger tot 750 kg van vóór 29-10-2012 hebben daarentegen geen registratieplicht en dus ook geen keuringsplicht. Uiteraard ben je wel zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Een aanhangwagen met een TTM van meer dan 750 kg moeten altijd typegoed gekeurd zijn en hebben een kentekenplicht.

Een aanhanger of caravan invoeren is toegestaan, maar vraag de verkoper wel om de voertuigdocumentatie. De documenten verschillen per land. Heb je geen papieren, dan volg je de stappen zoals bij ‘eigen bouw’. Stap 1 is voldoen aan de permanente eisen. Daarna is er een keuring van het remsysteem/koppeling nodig. De laatste stap is de controle van remkrachtberekening (voorheen heette dit remschema). De papieren moet je indienen bij het RDW. Als je een aanhanger wilt invoeren, dan mag je met een niet in NL geregistreerde aanhanger rijden onder bepaalde voorwaarden:

  • Onderweg naar RDW;
  • Vervoerd op een andere aanhanger;
  • Aanhanger is voorzien van geldig buitenlands kenteken;
  • Aanhanger is voorzien van zogenaamd ééndagskenteken.

Vooralsnog zijn er nog geen wettelijke verplichte jaarlijkse of periodieke keuringen voor aanhangers. Wel raden fabrikanten aan om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren. Hierbij gaat het voornamelijk om het doorsmeren van bewegende delen en de remmen controleren. Naast je eigen veiligheid, speelt ook die van anderen een rol. Verzekeraars zullen dan ook onderzoek doen naar het onderhoud en technische staat van de aanhanger in geval van een ongeval. Heb je nieuwe onderdelen voor je aanhanger nodig?

Bekijk ons assortiment

Reactie plaatsen