Led achterlichten aanhanger aansluiten

Ledverlichting is er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Door ons groeiende assortiment is het soms lastig kiezen. Daarom nemen we hier een mooie compacte set led achterlichten voor de aanhanger door en hoe je deze op de aanhanger moet aansluiten. Alle functies zitten erop, tot aan achteruitrijlicht en mistlamp aan toe. De lampen zijn niet groter dan de driehoekreflector en ook nog eens voorzien van ingebouwde kentekenverlichting. De achterlichten zijn zowel los als in combideal te bestellen.

Bestel led achterlichten


De led achter verlichting past op de Aspock 5 pins connectoren. Dat is een rond binnenwerk met ronde wartel en 5 pinnen. De groene komt op de rechter unit en de gele komt op de linker unit. Let ook even op het nokje, anders past de connector niet. Het achterlicht is klein, maar alle functies zitten erop. Wanneer je de gewone verlichting inschakelt, gaat de kentekenverlichting ook meteen aan. De verlichting is symmetrisch, dus bij beide units zit de verlichting aan de binnenkant en de richtingaanwijzer aan de buitenkant.

In de rode achterlicht functie zit ook het remlicht. Zodra je de rem intrapt, gaan de rode achterlichten feller branden. Eigenlijk zoals je ook vaak ziet bij traditionele verlichting met de duplolampjes. Deze kleine driehoeken zijn net zo groot als de rode driehoek reflectoren. De achterlichtunits zijn iets meer dan 14cm hoog en iets meer dan 16cm breed op de breedste punten. Vaak passen de montageboutjes zelfs op de gaten van de reflector. Je moet dan nog wel even een gat boren voor de connector. Die wartel is 25mm, dus wij raden aan om een iets groter gat te boren.

Alle functies zitten dus in de led achterlichten set. Bij een 7-polige kabelset werkt de mistlamp, maar wanneer je het 13-polige systeem gebruikt, werkt in de rechter unit de achteruitrijlamp ook. Dus in een unit zo klein als deze zitten gewoon alle functies. Het ziet er supergaaf uit én het is erg functioneel. De kentekenverlichting zit aan de zijkant, dus hiervoor hoef je geen aparte kentekenlampjes te monteren. De driehoek is nagenoeg geheel reflecterend en voldoet hiermee ook aan de rode reflector eis.

Wij geven je nog een tip voor degene die echt compact wil. De voetjes zijn demontabel. Laat je de kunststof voetjes zitten, dan is de opbouwhoogte net iets meer dan 6 cm. Wanneer je de rvs-moertjes losdraait, kan je de voetjes eenvoudig wegnemen. Zo wordt de opbouwhoogte ineens een stuk minder en kan je de units mooi diep wegbouwen.

Zonder de vulstukken is de opbouwhoogte slechts 40 mm. Hierdoor heb je minder kans op schade, want de bumper beschermd de lampunits net even wat meer. Goed om te weten dat heel veel ouderwetse achterlichten ongeveer 60 mm opbouwhoogte zijn.

Je zou twee nadelen kunnen vinden bij deze led achterlichten:

  1. Ze zijn uiteraard wat duurder dan gewone achterlichten. Bedenk hierbij wel dat het full led is, 12-24 volt heeft en over een zeer compacte bouw met alle functies beschikt.
  2. Ze zijn niet onder water geschikt. Je zou het kunnen proberen, maar wij staan er niet voor in. De wartel van de connector dicht wel af en is daarmee spatwaterdicht, maar volgens ons niet waterdicht.

Volgens ons wegen de voordelen veel meer op dan de nadelen van deze led achterlichten. Wil je nou ook jouw aanhanger op een betrekkelijk eenvoudige manier wat meer uitstraling geven? Dan zijn deze lampen zeker een goede keus. Vooral met de kabelset hoef je nergens naar om te kijken en heb je de verlichting in no time aangepast.