Velg steekmaat meten

Velg steekmaat meten

Als je een velg bestelt, moet je eerst weten wat de steekmaat van de velg is. Bij het meten van de velg steekmaat wordt vaak een fout gemaakt met als uitkomst dat het verkeerde wiel wordt besteld. Wij leggen je uit waar je op moet letten als je nieuwe 4 gaats wielen wilt bestellen voor de aanhanger of caravan.

Wij hebben een groot assortiment complete wielen, maar er zijn ook losse velgen te koop. Om te bepalen welk wiel je moet bestellen, is stap 1 om jezelf de volgende vraag stellen: “Wat is mijn steekmaat?”. Is dat 4 gaats of 5 gaats? Bij 4 gaats is het meest voorkomende de 4*100 steek. Maar wat is dat dan en staat dat ook op de band? Nee, om de steekmaat te weten te komen moet je echt meten. Die wordt niet op de band vermeld. Heel soms staat de steekmaat ook op de velg, toch is meten meestal de beste manier om de juiste maten te hebben.

Voor vier gaats velgen geldt dat de meeste wielen de gaten diagonaal op 100 mm hart op hart uit elkaar hebben. 4*100 staat dus voor 4 gaten met onderlinge hartafstand van 100 mm. Dat is dus diagonaal gemeten. De beide tegenoverliggende boutgaten moet je kiezen. Vaak is het naafgat dan ergens rondom de 60 mm. Een naafgat van 57 mm komt ook wel eens voor en heel enkel ook iets meer dan 60 mm.

Ga je meten en kom je op afwijkende maten uit? Dan heb je wellicht een fout gemaakt of een afwijkende maat. Hieronder geven we een aantal tips om toch tot de juiste steekmaat te komen:

  1. Ben je gaan meten en meet je 70 mm? Grote kans dat je toch steek 4*100 hebt, maar dat je de boutgaten onderling meet en niet kruislings. Dit is een veel gemaakte fout.
  2. Meet je 115 mm hart op hart en meet je echt diagonaal? Dan is het naafgat 85 mm. Je hebt dan een zogenoemde Franse steek onder je aanhanger of boottrailer. Dit komt namelijk wel eens voor op lichte bagagewagens, vouwwagens en kleinere boottrailers.
  3. De steekmaat 4*130 is ook mogelijk. Dit is een afwijkende maat die maar weinig voorkomt. Ook dit is weer hart op hart, diagonaal gemeten.

Al deze maten moet je echt zelf vaststellen en zijn niet op de band af te lezen. De velgmaat is wel in de velg geperst. Dit is dan niet de steekmaat, maar de velgbreedte en diameter. De steekmaat zal je dus altijd zelf moeten meten. Heb je het goed gemeten en heb je onze bovenstaande tips gebruikt? Dan kan je snel en eenvoudig een passend wiel of accessoires voor wielen bestellen via onze webshop.

Bestel wiel aanhanger