Steekmaat aanhanger

Waar moet je op letten bij het vervangen van een wiel op de aanhanger? Dat begint bij de steekmaat van de banden van de aanhanger te meten. Hoe je dat doet? Wij geven je handige tips zodat jij dit goed kunt meten. Zo bestel je nooit meer het verkeerde wiel of velg voor je aanhanger, caravan of boottrailer.


Wanneer je andere wielen of velgen zoekt voor je aanhangwagen, caravan of boottrailer, dan loop je vaak tegen de vraag aan of ze wel passen. Naast de breedte en diameter van de band en velg, is er nog een belangrijke vraag. Namelijk wat de boutsteek is. De boutsteek is de maat van de wielbouten in een denkbeeldige cirkel. Boutsteek is hetzelfde als steekmaat. De meeste velgen hebben 4 gaten, maar er zijn ook velgen met 5 gaten. Wij leggen je uit hoe je de steekmaat van de velgen voor 4 gaats en 5 gaats kunt meten.

Je meet de steekmaat door een denkbeeldige cirkel te maken. Bij 4 gaats velgen is dit dus eenvoudig te meten, want de boutgaten liggen namelijk recht tegenover elkaar. Door diagonaal de hartafstand van de gaten te meten, weet je de boutsteek. De meest voorkomende aansluitmaat is bij lichtere aanhangers 4 gaats, en dan vooral 4x100. De 100 wil zeggen dat de onderlinge hart-afstand van hart-op-hart gemeten 100 mm is.


Wil jij nieuwe 4 gaats velgen bestellen? Bekijk dan ons complete aanbod velgen.

Aanhanger velgen bestellen

Het grote gat in het midden noemen we het naafgat. Bij een hart-afstand van 100 mm, is het naafgat ongeveer 60 mm. Maar voor aanhangerwielen in het algemeen geldt dat een velg zich centreert op de bouten en niet, zoals bij een auto, op de naaf. Dus het naafgat is bij aanhangers niet alles bepalend.

Is het naafgat nou aanzienlijk groter dan de gestelde 60 mm, dan is er grote kans dat er een zogenoemde Franse steek onder zit. De Franse steek komt niet heel vaak meer voor, maar vind je nog wel onder lichte bagagewagens en boottrailers. Wanneer het naafgat dan 85mm is, dan is de boutsteek geen 100mm, maar 115mm. Dat is dus een behoorlijk verschil. Ook voor de Franse 4 gaats velg geldt dat je de boutsteek diagonaal meet.


Het wordt Iets lastiger meten met de 5 gaats boutsteek, want de boutgaten liggen niet in lijn tegenover elkaar. Hoe meet je dan de steekmaat?

  1. Trek een denkbeeldige cirkel over het hart van de 5 boutgaten.
  2. Meet de diameter van die denkbeeldige cirkel.

In de praktijk is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een handig trucje om de 5 gaats steekmaat te meten. Je meet namelijk niet de steekcirkel, maar je meet vanaf de buitenkant van het ene boutgat, naar het hart van het tegenoverliggende boutgat.

Dat zal in 99 van de 100 gevallen 112 mm zijn, want de steek is namelijk meestal 5x112. Ook bij 5 gaats wielen geldt dat de velg wordt gecentreerd op de boutgaten en niet op het naafgat. De maat hoeft dus ook hier niet exact overeen te komen.