Wielklem voor caravan, aanhanger en trailer
02 mei 2022 

Wielklem voor caravan, aanhanger en trailer

Het beveiligen van je eigendommen is tegenwoordig vaak verplicht, zeker als verzekeringen eisen gaan stellen. Zo ook voor je caravan, aanhanger, trailer of vouwwagen. Eén van die eisen is een goedgekeurde wielklem. We bespreken hieronder dan ook een wielklem die speciaal is ontwikkeld voor caravans en/of aanhangers. Let op, dit is geen universele wielklem en is dus niet geschikt voor campers, buscampers en VW-bussen.

Bekijk alle wielklemmen 

In ons grote assortiment wielklemmen, hebben wij ook een universele klem die voor bijna alle aanhangers, caravans, trailer en vrouwwagen te gebruiken is. Het gaat over de oranje Fullstop Nemesis Ultra wielklem. De klem zit verpakt in een opvallende oranje tas. Deze tas is ook handig om de slinger of de dopsleutel in te doen als de poten van de caravan hebt uitgedraaid. Waarom? Wanneer je weg wilt rijden, moet je de poten opdraaien. Dat vergeet je meestal niet. Maar als je die tas in de handen hebt, dan denk je meteen aan de wielklem. Die moet er immers ook nog af!


Bij de wielklem wordt een garantiebewijs geleverd. Dit is onderdeel van de SCM-keuring, want de Fullstop Nemesis Ultra wielklem is SCM goedgekeurd. Of deze klem door jouw verzekering wordt geaccepteerd, kan je bij de verzekeraar navragen. Er wordt zoals bij de meeste SCM goedgekeurde sloten en wielklemmen geen heus certificaat meegeleverd. De bijgeleverde sticker is voldoende.

Om deze wielklem te monteren, heb je zelf een dopsleutel 19 nodig. De volgende onderdelen worden bij de wielklem meegeleverd:

 1. Instructie
 2. 2 wielbouten
 3. Een stift met inbus waarmee je de wielbout kunt monteren
 4. Adapter om de wielbout te monteren
 5. Aantal vulringen
 6. Kleine inbussleutel
 7. Het slot zelf met een verzonken rond slotgat
 8. 2 sleutels voor het slot
 9. De borgpen
 10. Een dikke metalen stang
 11. De behuizing (het hoofdonderdeel van de klem)

Volg de instructie stap voor stap om de wielklem te plaatsen op de aanhanger. Wij leggen je uit waar je op moet letten. Voordat je het slot kan gebruiken, moet je eerst een wielbout verwijderen. Afhankelijk van de dikte en diepte van je velg kies je dan de lange of korte slotbout. Die monteer je met de meegeleverde adapter en dopsleutel 19. Dan kan je met een vulring en de kleine inbussleutel het slot in de behuizing vastzetten. Houd daarvoor wel de sleuf in de gaten.

Als je de inbus gaat vastzetten, monteer je de behuizing volgens de meegeleverde instructie maar zonder de dikke slotpen. Dat is een eenmalige afstelling om het slot zo strak mogelijk tegen jouw wiel te krijgen. Dit lijkt ingewikkeld, maar stelt niets voor en is eenmalig uit te voeren. Let op, de klem past dus niet op volledig gesloten velgen! Wanneer het slot vast zit, schuif je de dikke pen in de behuizing en steek je die door de velg. De pen kan schuiven in de behuizing, dus je kan nu gemakkelijk het slot in de speciale wielbout steken. Draai de sleutel 90 graden en hij zit dicht. De meegeleverde stofdop erop en de wielklem is geplaatst.

nemisis wielklem plaatsen trailerplus

Bij deze wielklem zijn wij wel wat minpunten tegengekomen. Er bestaat namelijk een kans op schade aan de velg, omdat de behuizing er zo strak mogelijk tegenaan moet. Ook vinden sommige mensen het monteren van de slotbout en het vastdraaien van het slotwerk in de behuizing te veel werk, maar dat is eenmalig! Een aandachtspunt is dat de pen een diameter van 20mm heeft, dus je velg moet wel die ruimte hebben. Het beschermende foam is nog dikker. Al met al 28 mm, maar dat is indrukbaar en zo nodig zelfs weg te snijden.

Wil jij ook de Wielklem Nemesis Ultra SCM MP031202 kopen? Bestel de wielklem vóór 17:00 uur, dan wordt hij de volgende werkdag bezorgd.

Bestel Nemesis wielklem