Aanhanger renoveren

Loont het om een aanhanger zelf te renoveren? En wat kost het om een aanhanger op te knappen? Dit zijn vragen die we vaak krijgen en er is veel over te zeggen. Het ligt namelijk aan meerdere factoren of het de moeite waard is. De overwegingen die je moet nemen, leggen wij je graag uit. Daarnaast krijg je een aantal praktische tips en trucjes die je zelf kunt toepassen bij het renoveren van een aanhanger.

Als je overweegt om een opknap aanhangwagen te kopen of er al één hebt, moet je van tevoren over twee punten nadenken. Allereerst is het natuurlijk van belang om vast te stellen wat er allemaal vervangen moet worden. Dat is variabel, want bijvoorbeeld goede verlichting kan je hergebruiken. Maar vind je dat mooi? Dan kom je bij punt twee, want wat wil je zelf en wat is leidend: de prijs, kwaliteit of functionaliteit? En is het de moeite waard als je alle kosten optelt, om de aanhangwagen op te knappen?

Gelukkig kan je veel onderdelen van de aanhanger zelf vervangen. Maar voordat je kan bekijken wat het allemaal gaat kosten, moet je de aanhanger beoordelen. Beginnend vooraan met de koppeling. Is deze geremd? Dan bekijk je ook de oplooprem. Check de werking handmatig en controleer op het oog.

Dan gaan we verder naar achteren via de zijkant. Daarbij kijk je naar de opbouw of er roest, scheuren en slechte plekken zijn. Ook kan je alvast naar de lampglazen en reflectoren controleren. Bij de wielen kijk je bij de banden naar de volgende punten:

  • Wat is de leeftijd?
  • Hoe ziet het profiel eruit?
  • Zijn er droogte scheuren?
  • Is de as nog intact?
  • Zijn de spatborden heel en geen scherpe randen?

Als je dit alles hebt gecontroleerd, ga je verder naar achteren waarbij je ondertussen de haken en ogen bekijkt. Bij de achterkant controleer je het hang- en sluitwerk, de verlichting en de sluitingen en scharnieren. Dan heb je één kant gehad, hetzelfde rondje doe je bij de andere kant. Hierbij begint je weer vooraan bij de koppeling en eindig je bij de sluitingen en scharnieren. Bekijk als laatste ook nog even onder de aanhanger of er geen opvallende roest of scheuren zijn.

Als we dan kijken naar de kosten voor het opknappen van de aanhangeronderdelen, komen we op onderstaand lijstje:

Zeker bij een ongeremde aanhanger kom je met ongeveer € 300,- al een heel eind. Vaak kan je ook materiaal hergebruiken en dat scheelt enorm in de kosten. Bezuinigen op verlichting en remtoebehoren is niet handig, omdat dat gaat om veiligheid van jezelf en anderen.

Wij raden het gebruik van tweedehands onderdelen niet aan. Waarom doet iemand een as weg? Waarschijnlijk omdat het geen goede as was. Ook kan je wielen niet altijd goed controleren. De DOT en de uiterlijke staat natuurlijk wel, maar verder weet je ook weinig. En voor een paar tientjes meer heb je nieuwe velgen met nieuwe banden. Een kabelboom kan je zelf maken wanneer je de tijd ervoor over hebt. Kies je voor een plug en play kabelset, dan ben je vele malen sneller klaar.

Wil je meer onderdelen voor je aanhanger bestellen? Bekijk dan ons complete aanbod aanhangeronderdelen.

Bestel aanhangeronderdelen