Is het verstandig om een coverband op een aanhanger te gebruiken?
27 februari 2023 

Is het verstandig om een coverband op een aanhanger te gebruiken?

Een coverband voor de aanhanger of caravan wordt nog weleens verward met een opgesneden band. Toch is dit een compleet ander type band! Waar moet je op letten bij een coverband? En is het verstandig om een coverband op een aanhanger te gebruiken?
 We leggen het in deze blog uitgebreid aan je uit! En we geven advies of het beter is om een nieuwe band of een coverband te monteren op een aanhanger.

De term coverband wordt weleens gebruikt wanneer iemand spreekt over een opgesneden band. Toch zijn dit twee verschillende soorten banden. Een opgesneden band is een band die bewerkt wordt om opnieuw te kunnen gebruiken. Het loopvlak wordt opgesneden en de band krijgt hierdoor een nieuw profiel. Deze techniek wordt ook wel herprofilering van een band genoemd.

In tegenstelling tot een opgesneden band wordt een coverband al tijdens het productieproces behandeld om deze in de toekomst opnieuw te kunnen gebruiken. Wanneer een coverband versleten is, wordt er op het karkas nieuwe koordlagen gemonteerd en wordt de band opnieuw bekleed met een rubberen laag. Een zogeheten cover en vandaar ook de naam coverband!

Een coverband is dus enorm duurzaam omdat veelal van het bestaande materiaal opnieuw gebruikt wordt!

Bekijk ons assortiment banden en wielen.

Een coverband kopen voor de aanhanger of trailer kent enkele voordelen. Hieronder hebben wij er een paar voor je op een rijtje gezet;

  • Een coverband kan opnieuw gebruikt worden en is hierdoor minder milieubelastend dan de aanschaf van bijvoorbeeld twee keer een nieuwe band;
  • Het profiel of loopvlak is vaak dieper dan een standaard band waardoor deze beter water afvoert bij een nat wegdek;
  • De aanschafprijs van een coverband is vaak lager dan een nieuwe band.

Bij het kopen van een coverband moet je wel goed letten op de vermelding van het woord “retreat”. Op een officieel gecoverde band moet namelijk deze vermelding staan. Staat deze aanduiding er niet op of is het onduidelijk of het daadwerkelijk om een coverband gaat? Dan is de kans groot dat het gaat om een band met herprofilering, oftewel een opgesneden band.

Een coverband heeft ook enkele nadelen, waaronder;

  1. Er kan sprake zijn van kwaliteitsverlies omdat niet alle schade of mankementen zichtbaar zijn wanneer de coverband opnieuw gebruikt wordt;
  2. Gemiddeld genomen is de remweg van een coverband langer dan bij een nieuwe band;
  3. De maatvoering van een coverband kan afwijken ten opzichte van een nieuwe band.

Lees ook: De risico’s van bandenslijtage bij de aanhanger.

En dan nu natuurlijk de hamvraag! Is het verstandig om een coverband op de aanhanger te monteren?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van een aantal factoren en eisen die je stelt waaraan een goede band voor de aanhanger moet voldoen. De prijs van een coverband is lager dan die van een nieuwe band maar de kwaliteit is niet perse altijd beter. Ons advies is om nieuwe banden te kopen voor de aanhanger zodra deze eraan toe zijn. Bij normaal gebruik kun je een aantal jaren vooruit en zo ga je veilig op weg!

Bekijk ook de video die wij gemaakt hebben over de coverband.