Moeite met achteruit rijden met de aanhanger? Zo doe je dat!
30 januari 2023 
in Overig

Moeite met achteruit rijden met de aanhanger? Zo doe je dat!

Veel mensen hebben moeite om de aanhanger of caravan op de plek te krijgen. Vooruit rijden lukt doorgaans wel. Maar hoe kun je het beste achteruit rijden of inparkeren zonder het jezelf moeilijk te maken? Met onze tips gaat ook jou dit zeker lukken!

Tip 1

Eerste tip! Pas onze tips niet toe op je rijexamen want de examinator beoordeelt het achteruit rijden met een aanhanger op een andere manier.

Als je niet altijd de aanhanger of caravan wilt afkoppelen om deze op de plek te krijgen, dan zal je toch moeten leren achteruit te rijden.

Tip 2

De tweede tip die wij je mee willen geven is dat je de ruimte beoordeelt waar je de aanhanger naartoe wilt manoeuvreren. Kan je de voertuigcombinatie goed op de plek zetten? Staat er niets in de weg om schade te rijden?
 Rijdt er een passagier mee? Vraag hem of haar dan om uit te stappen en met je mee te kijken. Vraag hem of haar dan ook om in jouw zichtveld te gaan staan en alleen aan te geven als het niet goed gaat. Zo wordt je niet onnodig afgeleid tijdens het achteruit rijden.

Tip 3

Voordat je begint met achteruit rijden, kan het je helpen om de voertuigcombinatie volledig recht te zetten. Dit kan je namelijk enorm helpen bij het achteruit rijden van de aanhanger.

Tip 4

Wist je dat de onderkant van het stuur de richting aangeeft waar de aanhanger naartoe stuurt?
 Stuur je met de onderkant van je stuur naar links? Dan zal de achterzijde van je aanhanger ook naar links gaan.
 Stuur je met de onderkant van je stuur naar rechts? Dan zal de achterzijde van de aanhanger naar rechts gaan.

Tip 5

Wanneer je achteruit wilt rijden met de aanhanger, dan gaat dit makkelijker wanneer je de moet insturen via de linkerkant. Je rechterzijde is namelijk je blinde zijde, je kunt niet zoveel zien via je buitenspiegels. En daarnaast zit jezelf ook links, je zit kort op de bocht waardoor je meer zicht hebt wanneer je aan het insturen bent.

Tip 6

Wil je een stuk recht achteruit rijden? Let er dan op dat je van nature geneigd bent om die kant op te gaan daar waar je naar de spiegel kijkt. Bijvoorbeeld als je alleen maar in je linker buitenspiegel kijkt, zal je voertuigcombinatie ook meer die kant op gaan. Wissel dus tijdens het recht achteruit rijden met de aanhanger regelmatig van linker buitenspiegel naar rechter buitenspiegel en weer terug.

Tip 7

Ben je tijdens het achteruit rijden toch verkeerd gegaan en wijk je teveel af waar je naartoe wilt rijden? Geen probleem! Rijd dan als dit kan weer een stukje vooruit om de aanhanger weer recht achter het voertuig te krijgen. De kunst van het achteruit rijden, is het ver genoeg naar voren rijden!

Als je bovenstaande tips volgt dan wordt het een eitje om met de aanhanger achteruit te gaan rijden. Om je nog verder op weg te helpen, hebben wij een handige video gemaakt om je stap voor stap uit te leggen hoe je het beste kunt achteruit rijden.