Terugkeuren van je aanhanger. Hoe doe je dat?
13 maart 2022 

Terugkeuren van je aanhanger. Hoe doe je dat?

De Nederlandse wetgeving kent verschillende eisen voor aanhangers met een bruto laadvermogen tot 750 kg en aanhangwagens met een bruto laadvermogen boven 750 kg. Tot 750 kg mag je rijden zonder eigen kenteken, maar boven 750 kg moet een aanhanger geremd en gekeurd zijn en bovendien een eigen kenteken hebben. Wil je geen kentekenplicht meer bij de aanhanger? Dan kun je bij de Dienst Wegverkeer RDW een verzoek indienen om de aanhanger terug te keuren naar 750 kg of zelfs nog lager. De RDW kijkt altijd naar het technisch toegestane laadvermogen wat op het typeplaatje vermeld staat. Terugkeuren kan altijd en ook omhoog keuren tot het technisch maximaal vermogen is geen probleem. In dit blog vertel ik je wat je moet doen als je een aanhanger wilt terugkeuren.

Een van de redenen om terug te keuren kan het soort rijbewijs zijn van diegene die met de aanhanger gaat rijden. In de volgende afbeelding zie je welk rijbewijs wanneer vereist is.

terugkeuren aanhanger trailerplus

Als je de aanhanger wilt terugkeuren, dan download je allereerst het aanvraagformulier tot aanpassing van het laadvermogen. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in met alle beschikbare informatie en stuur dit formulier met de kentekenplaat en het originele kentekenbewijs naar het volgende adres:

RDW
unit VRD
Postbus 30.000
9640 RA Veendam.

Ik adviseer je wel om dit altijd aangetekend te doen om zeker te zijn dat het aankomt. 

Terugkeuren is alleen mogelijk als de massa rijklaar van de aanhanger lager is dan 750 kg. Dit gewicht staat op het kentekenbewijs als ‘Massa rijklaar’. Controleer dit eerst zelf op een weegbrug in de buurt.

Wanneer de RDW jouw verzoek goedkeurt, ontvang je een bevestiging en vanaf dat moment is de aanhanger niet meer kentekenplichtig. Deze brief wordt binnen 5 dagen na binnenkomst verzonden. 

Soms heeft de RDW nog aanvullende gegevens nodig of moet je de aanhanger laten wegen. Dit is sowieso het geval wanneer het eigen gewicht (rijklaar) hoger is dan 750 kg. Dan moet je een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation

Wanneer jouw aanhanger niet meer kentekenplichtig is moet je nog wel een witte kentekenplaat regelen. Die kun je kopen bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Hierop komt dan het kenteken van de auto te staan.

Succes met het terugkeuren van je aanhanger. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met mij op. Veel veilige kilometers gewenst met je aanhangwagen, caravan of boottrailer.