Alles over het laadvermogen van een aanhanger
06 september 2021 

Alles over het laadvermogen van een aanhanger

Over het laadvermogen en het gewicht van een aanhanger is vaak veel onduidelijk. De eisen voor aanhangwagens zijn namelijk nogal uiteenlopend. Er zijn verschillende type aanhangers en dus verschillende regels. Daarom zetten wij voor jou alles op een rijtje over de eisen van het laadvermogen van een aanhanger. We kijken voor nu alleen naar de gewichten die op het kenteken vermeld staan, en dus niet op het rijbewijs.

Het TTM (toegestane totale massa) laadvermogen van een ongeremde aanhanger is maximaal 750 kg. Deze aanhangers hebben geen kenteken. Het gewicht van de aanhanger moet worden meegerekend in het totale laadvermogen. Dus is je aanhanger 300 kg, dan mag je nog maximaal 450 kg lading op de aanhanger hebben. Bij nieuwe aanhangers die na 29-10-2012 zijn gebouwd, moeten de gegevens over het laadvermogen bekend worden gemaakt met een COC (Certificate of Conformity).

Het kan zijn dat de aanhanger minder laadvermogen aan kan. De gegevens van het maximale laadvermogen staan dan ingeslagen in de desbetreffende onderdelen, zoals de kogelkoppeling, dissel of as.

Voor aanhangers met een eigen kenteken, dus alles boven de 750 kg, is dat kenteken leidend voor het laadvermogen. Je mag hierbij laden tot het maximale gewicht wat op het kenteken staat. Op de kentekencard staat het eigen gewicht van de aanhanger en de toegestane totale massa. Het toegestane totaalgewicht verminderd met het leeggewicht van de aanhanger is dan je te laden maximale gewicht.

Ook interessant;

Lading vastzetten aanhanger

Aanhangers met kenteken die zwaarder dan 750 kg zijn, moeten een typegoedkeuring en een RDW-goedkeuring hebben. Er is een mogelijkheid om een aanhanger terug te laten keuren. Dit is zinvol wanneer:

  • Je het laadgewicht te zwaar vindt.
  • Jouw auto het trekgewicht niet aan kan.
  • Je geen kentekenplicht meer wilt.
  • Jouw rijbewijs deze beperking oplegt.

Het TTM wordt hiermee op papier teruggebracht en gebeurt door de RDW. De terugkeuring kan ook weer worden teruggedraaid.

Meer informatie over het laadvermogen en eventuele onderdelen die het laadvermogen van de aanhanger bepalen?

Neem contact met ons op

Reactie plaatsen